Sådan bliver du elektriker
Hvad skal der til for at blive elektriker?
Går du og leger med tanken om at blive elektriker? Det har måske altid lagt i fingrene på dig at du godt lide at fikse tingene selv, men hvad kræver det egentlig for at man kan blive elektriker? Her vil vi gennemgå, hvordan uddannelsen forløber og hvad der skal til for at komme ind på uddannelsen.
Lær at forstå, hvordan tekniske installationer fungerer
Uddannelsen giver dig den nødvendige viden i, hvordan diverse elektriske systemer fungerer, samt hvordan du reparerer og installerer systemer. Her får du indsigt emner såsom industrirobotter til computernetværk, samt alarmanlæg og telefonanlæg.
Du skal bruge din specialiserede viden til at hjælpe kunder med at vælge elektriske løsninger eller løse deres problemer med installation af nyt udstyr.
Du kan arbejde for en offentlig eller privat virksomhed eller for en privat el-entreprenør. Du kan også vælge at oprette din egen virksomhed.
Er du interesseret i at høre mere om at blive selvstændig? Læs vores artikel om selvstændig elektriker, som fortæller om, hvordan du kan blive autoriseret elektriker uden at være el-installatør.
Hvilken viden opnår du på elektriker uddannelsen?
Elektrikeruddannelsen giver dig den nødvendige viden til at arbejde med elinstallationer, computere, maskiner og bæredygtige energi huse.
Du vil blive undervist i elektroniske og digitale produkter og systemer. Som et resultat vil du være i stand til at rådgive kunderne om, hvad der passer bedst til dem. Hvis noget går i stykker, vil du vide, hvordan du sporer problemet og løser det
Sådan fungerer specialer på elektriker uddannelsen
Der findes 2 typer af specialer på uddannelsen: elektriker 1 / elektriker 2.
På disse to specialer lærer du mere om reguleringsteknik, styringsteknik, installations- og bygningsteknologi, hvordan du betjener det effektivt og viden om kontrol- og kommunikationsindustrien.
Elektriker 2 – du opnår et højt specialiseringsniveau i løbet af denne specialisering og har adgang til mere udfordrende opgaver, end du ville inden for elektriker 1
Hvilke emner kan du komme til at arbejde med?
Lige meget, hvilken specialisering du vælger, har du selv mulighed for at forme din uddannelse. Afhængigt af hvilke moduler du vælger, kan du lære om:
Kommunikationsnetværk
Anlæg til industrien, også kendt som procesanlæg
Energieffektivisering i forhold til, hvordan man bedst sparer energi
Robotteknologi
Bygningsstyringssystemer (smart teknologi)
Som elektriker kommer du til at arbejde med el dagligt, og det kan være farligt. Derfor skal du have en stor viden om regler og hvordan arbejdsmiljøet er, før at du begynder på dette job. Derfor skal man ligeledes gennemfører et L-AUS kursus i el-sikkerhed.
Opbygningen af uddannelsen
Elektriker 1: 4 år 6 mdr.
Elektriker 2: 5 år
Uddannelsen består af et grundforløb, der tages på en erhvervsskole og varer 20 eller 40 uger, samt et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. Du kan vælge mellem flere forskellige specialer.
Grunduddannelsen er opbygget af et erhvervsfagligt forløb på skolen og et hovedforløb, hvor du skiftevis vil være på lærepladsen og med perioder på din skole. Specialiseringer er tilgængelige på mange områder.
Uddannelsens fag
Her lærer du mere om disse emner:
- Elektronikkens teknik
- Teknikker til at måle
- Installation af el
- Teknikken bag diverse netværk
- Hvordan man styrer, regulerer og opbygger diverse alarmsystemer
Ligeledes vil du også blive undervist i fysik, matematik, engelsk, samt om lov og regler. Hertil skal du også lære mere om sikkerhed i forbindelse med el.
Lærepladsen oplærer dig i at sætte teori i praksis
Når du kommer ud og arbejder på din læreplads vil du blive oplært i de opgaver, som du har lært om på din uddannelse. Din oplæring vil foregå på en arbejdsplads, men kan også foregå på et skoleoplæringscenter.
Til sidst vil din uddannelse afslutte med en svende prøve.
Hvilke adgangskrav er der for at man kan blive elektriker?
For adgangskrav skal du opfylde visse kriterier, før at du er berettiget til hovedforløbet. Disse omfatter at have gennemført en række forskellige kurser fra erhvervsuddannelserne.
Grundforløbets adgangskrav
Dette skal opfyldes før at du kan begynde på en erhvervsuddannelses grundforløb:
- Du skal have bestået den afsluttende eksamen i 9. eller 10. klasse, som omfatter dansk og matematik. Dette kan gøres med en gennemsnitskarakter på mindst 2,0 i begge fag.
Har du gennemført fra 9. eller 10. klasse, skal du også vurderes som værende uddannelsesforberedt og have afleveret din studievalgsportfolio med ansøgningen på optagelse.dk
Hvis du har opfyldt dine undervisningsforpligtelser samtidig med at du har en uddannelsesaftale med en virksomhed, så opfylder du adgangskravene til at sikre dig en erhvervsuddannelse.
Krav for overgang til hovedforløbet
Hvis du skal påbegynde hovedforløbet kræver det at du har bestået følgende fag:
- Fysik – E-niveau
- Dansk – E-niveau
- Matematik – D-niveau
Fra grundforløbet kræver det at du har gennemført disse certifikater:
- Instruktion i arbejde under spænding
- Erhvervsuddannelsernes førstehjælpskursus
- Elementær brandbekæmpelse
- Certificeringen af opstilling af rulle- og bukkestillads
Ligeledes skal du have en formaliseret aftale i forhold til skoleuddannelse eller en uddannelsesaftale for at kunne påbegynde uddannelsens hovedforløb.
Sådan fungerer lærlingeløn mens at du bliver elektriker
Du begynder at optjene lærlingeløn, så snart din læretid starter og fortsætter med at optjene den resten af den tid, du er under uddannelse, også selvom at du er i skole. Beløbet er lavere, hvis du er under 25 og højere, hvis du er over 25.
- Under 25 år får du en startløn, der ca. 2x så høj som SU for udeboende studerende over 20 år. I løbet af din uddannelse vil lønnen stige.
- For lærlinge, som er 25 år eller over, har en startløn, som er højere. Din startløn vil typisk være på niveau med minimumslønnen for voksne på området.
Lønnen til lærlingen aftales mellem arbejdsgiveren og den faglige organisation.
Har du en uddannelsesaftale, som dækker grundforløbet, så vil du være berettiget til lærlingeløn for grundforløbet. Har du til gengæld ingen uddannelsesaftale, har du mulighed for at søge om SU, hvis du er fyldt 18 år.